hjärtrehabilitering kan läggas ner

Patienterna riskerar sämre vård

Rehabiliteringen för hjärtsjuka i Göteborg kan komma att bli både kortare och sämre. Det befarar personalen på avdelningen för hjärtrehabilitering på Högsbo sjukhus, som nu hotas av nedläggning.

Den prisbelönta verksamheten anses inte vara tillräckligt viktig för att få vara kvar när Sahlgrenska Universitetssjukhuset under nästa år måste spara 300 miljoner kronor.

Anna Lundborg är sjuksköterska på avdelningen, och hon tror att det finns risker för patienterna att flyttahjärtrehabiliteringen till andra avdelningar:

– Personalen har stor kunskap och erfarenhet från att vårda sådana patienter. Det kommer att gå förlorat, den behnadlinigen. Och patienterna kommer troligtvis att bli kvar på andra avdelningar på Sahlgrenska som inte har den kunskapen vi har. Många kommer säkert att skickas hem alldeles för tidigt och drabbas av komplikationer hemma, säger hon.

I förra veckan berättade Västekot att SU tagit fram en prioriteringslista, där en grupp politiker, tjänstemän och läkare föreslår vilka åtgärder som ska minska eller tas bort för att klara besparingskraven.

Här ingår hjärtrehabilitering, en avdelning som bara finns i Göteborg och som också tar hand om patienter som gått igenom transplantationer av hjärta eller lungor. Prioriteringsgruppen menar att verksamheten ska skötas på andra avdelningar.

– Jag tror det har prioriterat fel. Jag tror inte att de är insatta i vilken kompetens som finns. De har inte varit här och vet inte hur vi jobbar och vilka komplikationer som patienterna drabbas av, säger Anna Lundborg som är skeptisk.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".