hjärtrehabilitering kan läggas ner

SU ser inga risker för patienter

Det innebär ingen risk för patienterna om avdelningen för hjärtrehabilitering på Sahlgrenska universitetssjukhuset läggs ned. Det menar områdeschefen på SU, Lars Ekström.

I morse berättade Västekot att avdelningen som tar emot nästan 400 patienter per år, är en av dem som kan försvinna när SU nästa år måste prioritera bort åtgärder för 140 miljoner kronor.

Personalen är kritisk till förslaget och menar bland annat att människor riskerar att skickas hem för tidigt, utan tillräcklig rehabilitering. Men så blir det inte.

– Det kommer inte att ske. Vi kommer att se till att alla patienter som behöver en längre tids vård kommer att få det, säger Lars Ekström.

Enligt områdeschefen ligger det inte något i personalens farhågor om att den eventuella nedläggningen av hjärtrehabiliteringsavdelningen skulle innebära en säkerhetsrisk.

– Det är vår skyldighet att se till att det inte blir så. Och det är bara en liten del av alla patienter som opererats för hjärtåtkommor som hamnar på hjärtrehab.

Den 26 november ska Västra Götalandsregionen ta ställning till en prioriteringslista som en grupp på SU har tagit fram. Där ingår förslaget om nedläggning av hjärtrehabiliteringsavdelningen. Om det blir verklighet kommer verksamheten flytta till andra avdelningar. Men där finns inte tillräcklig kompetens, erkänner Lars Ekström.

– Nej, den får man bygga upp successivt, säger han.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".