Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låna böcker - få brandinformation

Publicerat lördag 14 november 2009 kl 12.57

Idag (lördag 14/11) och två lördagar framöver så kan man förutom att låna böcker på bokbussen också få några goda råd inför den ljushögtid som väntar.

På bokbussen som kör runt i Bostadsbolagets områden finns specialutbildade brandinformatörer som kan förmedla sitt budskap på inte mindre än 15 språk.

Inger-Lena Bennman, informationschef på Bostadsbolaget förklarar bakgrunden till projektet.

– Bränder kan drabba väldigt hårt och nu när julen kommer är det många som tänder ljus. Med bokbussen träffar vi många människor och har möjlighet att berätta  hur man ska undvika att det blir en brand i hemmet. Och vad man ska göra om olyckan ändå är framme.

Vilka är de som utbildats till brandinförmatörer?

-- Det här är ett projekt som de allämnnyttiga bostadsbolagen inom Framtidenkoncernen har tillsammans med arbetsförmedlingen och räddningstjänsten så det är även ett sysselsättningsprojekt.

Men är vi så dåliga på att släcka ljus när det är jul?

– Ja, det är vi faktiskt. Det är mycket lätt att glömma bort ett ljus. Det är lätt hänt att ett ljus som ställts i frönstre hamnar nära gardiner som lätt tar eld.

Brandinformatörerna är ett gemensamt projekt mellan Bostadsbolaget, Familjebostäder, Poseidon, Hjällbobostaden och Gårdstensbostäder

Specialutbildade brandinformatörer gör nu en särskild drive med start på idag. Under tre lördagar finns brandinformatörer med på den bokbuss som kör runt i Bostadsbolagets områden.

Brandinformatörerna utgörs av tolv kvinnor och fyra män, som tillsammans talar närmare 15 olika språk.

De har fått en tre veckor lång utbildning för att kunna vara med på bokbussen och informera om brandskydd i bostäder.

Här träffas brandinformatörerna:

Lördag , den 14 november 10.00-11.30 Brunnsbo (vid Boservice Humoreskgatan 1) 12.45-14.15 Rannebergen (Rannebergens centrum) 14.45-16.15 Hammarkullen (Sandeslättsgatan)

Lördag , den 21 november 10.00-11.30 Ramberget (På Östra Andersgårdsgatans norra sida före vändplatsen) 12.45-14.15. Amhult (mellan Uppegård och Krogens gård 9) 14.45-16.15. Godvädersgatan

Lördag, den  28 november 10.00-11.30 Södra Dragspelsgatan 43 (på besöksparkeringen). 12.45-14.15 Relägatan (Relägatans norra sida utanför nr 1, snett emot nr 6) 14.45-16.15 Svalebogatan (På östra sidan mittemot nr 47)

Annika Witting
annika.witting@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".