Asylsökande barn ses som vuxna

Migrationsverket vuxenförklarar ofta ensamkommande asylsökande barn utan att ha ordentliga bevis.

Många av de ensamkommande ungdomar som kommer till Sverige uppger att de är mellan 16 och 17 år gamla, men i likhet med övriga asylsökande saknar många identitetshandlingar.

Det innebär att det är svårt att bedöma de sökandes ålder och om de är barn eller vuxna.

Det finns idag inget tillförlitligt sätt att bedöma ett asylsökande barns ålder. Det skriver Migrationsverket själva i sin årsredovisning från förra året.

För att tidigt försöka få klarhet i den sökandes ålder utför Migrationsverket numera en fördjupad åldersbedömning redan på ansökningsenheterna.

Detta är Henry Ascher, ordförande för Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn, kritisk till.  

– Att bedöma ålder är svårt, även för läkare och en exakt ålder går aldrig bedöma i puberteten, säger han.

Migrationsverket har inga siffror på hur många bedömningar som görs och där barnen i stället räknas som vuxna, men Henry Ascher får ta emot allt fler samtal av till exempel social-sekreterare som vill att han bedömer ålder på barn som Migrationsverket anser är vuxna. 

– Att beröva ett barn rätten till att vara barn är något oerhört och förfärligt, och man ska ha oerhört mycket på fötterna innan man gör det, säger Henry Ascher. I de fall jag har sett har Migrationsverket inte haft det.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".