Flyktingbarn förlorar rättigheter

Migrationsverket vuxenförklarar ensamkommande asylsökande barn trots att de själva säger att det inte finns någon tillförlitligt sätt att göra det på.

I Västekot imorse kunde du böra barnläkaren från Göteborg Henrik Ascher, som är starkt kritisk mot verkets bedömningar.

Men Fredrik Bengtsson, informatör på migrationsverket, menar att de gör så säkra och noggranna åldersbedömningar som går att göra.

– Problemet är att det inte finns någon som kan fastställa ålder. Det är en bedömning vi gör och eftersom att det är såpass svårt så friar vi hellre än fäller i de här ärendena, säger Fredrik Bengtsson.

I Migrationsverkets årsredovisning från 2008 står att "det finns idag inget tillförlitligt sätt att bedöma ett asylsökandes barns ålder".

Hur kommer det sig att ni ändå gör det?

– Därför att vi måste göra den bedömningen, säger Fredrik Bengtsson.

Att bli vuxenförklarad innebär att barnen istället prövas som vuxna och tas ifrån rätten till bland annat god man och skolgång. Barnläkaren Henry Ascher är starkt kritisk till hur bedömningarna görs och håller inte med i de fall där han varit inblandad.

Cirka tre veckor tar utredningen och den görs av personal med så kallad barnkompetens säger Fredrik Bengtsson. Enligt honom friar man hellre än fäller, men några siffror på hur många barn som faktiskt vuxenförklaras finns inte.

– Nej vi har inga direkta siffror på det.

Varför inte?

– Det är väl eventuellt en brist, men det är inte så helt enkelt.

Fredrik Bengtsson säger att man väger in alla synpunkter som kommer in kring barnets ålder i en bedömning, och om kritiken som nu kommer från, inte bara Henry Ascher, utan även andra som jobbar med ensamkommande barn i bland annat Göteborg säger han så här:

– Det pekar återigen på svårigheten att bedöma ålder.

Henry Ascher säger att hans uppfattning är att Migrationsverket gör det här för att lösa ett problem med allt fler ensamkommande barn.

– Det kan jag kraftigt dementera. Detta har ingenting att göra med att inströmningen av barn har ökat, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

På Välkomsten i Gunnared jobbar Maria Grundel. Det är en verksamhet för mottagning i skolan av elever och familjer som nyligen har anlänt till Sverige. När Västekot träffar henne berättar hon om en somalisk pojke som Migrationsverket bestämde var 19 år fastän han själv sade sig vara 16.

– Det får honom att må jättedåligt, han har inte rätt att gå i skolan. Han förväntas söka jobb som en vuxen. Han kan inte söka sin mamma som anknytning eftersom att han är vuxen.

Hur upplever du konflikten mellan Migrationsverket och pojken?

– Vi har inte haft någon dialog med Migrationsverket. Det enda som kan ändra beslutet är ett födelsebevis. Vad vi argumenterar om spelar ingen roll. Jag tycker att det borde finnas ett rättssäkert system, man ska inte bara kunna tycka. När vi berättar för vänner och släktingar tror de inte oss. Det säger att man kan inte göra så. Men det är så här det är. Det är därför vi vill ha uppmärksamhet, säger Maria Grundel.

Hur känns det att vara med om de här fallen?

– Det är svårt. Det är svårt att se hur barnen från ifråntas sin barndom. Samtidigt så legaliserar Sverige barnarbete. Vi vill att folk ska veta hur det går till.

Hur reagerar pojkarna som du träffar?

– De är förtvivlade. Hela deras värld rasar. De mår jättedåligt.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".