Det kan ta mer än ett år att bygga upp skolan igen. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
skolbranden i torslanda

Elever och lärare informerades

Idag samlades lärare och elever på kulturhuset Vingen för att bli informerade om vad som kommer att hända den närmsta tiden efter att Torslandaskolan totalförstörts i en brand.

Eleverna är lediga idag och imorgon. Men sen kommer de att få undervisning vid fyra andra skolor.

Västekot har träffat lärarna Gun Jakobsson, Eva Arvidsson Klarsten och Lotta Berlin Bengters. De känner alla en stor sorg men kan ändå blicka framåt.

– Det känns bättre idag. Det känns som om ledningen har tänkt till och alla samarbetar otroligt bra. Vi försöker se framåt.

Vad har det sagts på mötet?

– Att vi ska sätta oss och planera i eftermiddag. Vi ska åka till våra respektive skolor. Vi får träffa eleverna på onsdag.

Hur ser ni på möjligheten att bedriva skolverksamhet framöver?

– Alla vi tre tillhör lag nio, vi är klassföreståndare för årskurs nio. Vi har pratat om att de här första dagarna så har vi mycket att prata om.

– Ja, men sedan tror jag att efter den här veckan så har vi stora möjligheter att bedriva undervisning. Skolorna vi kommer till har ju material som vi får låna.

– Många har hört av sig och vill hjälpa till. Muséer och förslag har kontaktat oss.

Eleverna som ni träffat under helgen, hur tänker dem?

– Det är väldigt ledsna. De undrar vem som kan ha gjort det här. De undrar mycket kring deras betyg, allt har ju brunnit upp.

Vad säger ni till dem?

– Vi säger att det ordnar sig, vi löser det.

Ni verkar starka och sugna på att dra igång, inte alls uppgivna?

– Nej vi får inte vara det. Vi får inte vara uppgivna. Nu kommer barnen om 20 minuter och vill ha svar. Vi måste hjälpa dem.

Peo Wenander
peo.wenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".