Grannarnas bostäder skakar när supportrarna hoppar på läktarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Lösning för vibrationer kring Gamla Ullevi

En lösning är i sikte för de fastigheter som drabbats av störande vibrationer från Gamla Ullevi i Göteborg. En aktiv vibrationskontroll med motviktspelare skulle kunna minska vibrationerna med minst 75 procent, enligt kommunala fastighetsbolaget Higab.

– Den ska kunna ta ner vibrationseffekterna upp till 75 procent, säger Higabs vd Stefan Lundqvist.

När Gamla Ullevi togs i bruk i våras så fick grannarna en obehaglig överraskning. När klacken hoppade i takt på ståplatsläktaren så uppstod vibrationer som spred sig till husen bredvid.

Norconsult har på uppdrag av Higab tittat på olika metoder för att komma tillrätta med problemen, och fastnat vid ett, aktiv vibrationskontroll. Motvikter placeras vid pelarna vid ståplatsläktaren, och när klacken börjar hoppa aktiveras vikterna.

– Rent tekniskt så sätter man på en form utav motvikt i en cylinder och sen så finns det sensorer på läktaren. Det innebär att när publiken sätter igång och hoppar i takt så känner cylindrarna av vibrationerna på läktaren, och då startar man en motvikt som ska neutralisera vibrationsbiten, säger Stefan Lundqvist.

"Norconsult har bland annat tittat på grävpålar men har avfärdat den lösningen, dels för den orimliga kostnaden men också för att det är ett tekniskt komplicerat alternativ. Även olika åtgärder som vibrationsdämpningar på läktarna har valts bort", skriver man i ett pressmeddelande.

Åtgärden kan vara genomförd till sommaren 2010. Higabgruppens styrelse ska behandla ärendet den 1 december. Kostnaden beräknas ligga mellan fem och tio miljoner kronor.

– Om det blir så att vi går på det här beslutet så kommer det ta ungefär sex månader från det att man beställer det tills att det finns på plats, säger Lundqvist.

Kent Olsson är ordförande för IFK Göteborg och han välkomnar lösningen.

– Ja, vi är naturligtvis jätteglada för det. I somras när det sades att det inte fanns någon lösning så slogs vi ganska hårt tillsammans med supporterklubben Änglarna och de andra klubbarna för att det skulle bli en andra utredning för att vända på alla stenar. Det ställde Higab upp på och det hedrar dem och nu när vi kommer fram till ett resultat som vi tror på så känns det oerhört tillfredsställande, säger han.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista