Poliser letar spår utanför huset i Stora Höga efter dödsskjutningarna i augusti. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
dubbelmord stora höga

Säkerhetspådrag kring rättegången

Idag inleds huvudförhandlingarna i rättegången i Uddevalla tingsrätt mot sex åtalade män för dödsskjutningarna av två män i en villa i Stora Höga i Stenungsund i augusti. Flera av de åtalade tillhör grupperingar kring den kriminella organisationen Hells Angels.

De sex åtalade männen i åldrarna 20-29 år omges av 15 häktesvakter. I tingsrättens lokaler finns också fem beväpnade poliser. Uddevalla tingsrätt har ingen särskild säkerhetssal, men rättens ordförande i det här målet, rådman Ulf Klerfalk, säger till Sveriges Radio Väst att man räknar med att säkerhetsåtgärderna ska vara tillräckliga utan kroppsvisitering av åhörare.

Men det blir trångt i rättssalen med alla vakter och poliser. Med de sex åtalade och lika många försvarsadvokater plus målsägande och deras advokater, åklagare och utredningspoliser. Tingsrättens vaktmästare har fått ställa in extra stolar för att ge plats åt massmedia och övriga åhörare.

Det var vid lunchtid måndagen den 10 augusti, som en 45-årig man sköts ihjäl i källarvåningen i en villa i Stora Höga i Stenungsund, alldeles intill Bohusbanans järnvägsstation vid ett industriområde. Tre män med anknytning till den kriminella organisationen Hells Angels, beväpnade med hagelgevär och pistol, hade åkt upp i bil från Göteborg för att ta tillbaka en rysk automatkarbin Kalasjnikov AK-47 från 45-åringen. Bakom en stängd dörr till sovrummet skjuts mannen ihjäl med skott genom dörren. När förövarna flyr upp längs källartrappen skjuter de av misstag ihjäl en av sina egna, en 29-årig man från Göteborg.

Två huvudmisstänkta, en 20-årig och en 23-åring, båda från Göteborg, står åtalade för mord och vållande till annans död. Två andra göteborgare, 23 och 29 år, är åtalade för medhjälp till mord. De återstående två göteborgarna, 20 och 22 år är åtalade för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".