Fler missbrukare tvångsomhändertas

Efter det uppmärksammade rättsfallet, med missbrukaren Tommy Nilsson, som dog av en överdos när socialtjänsten i Örgryte inte ingrep, så ökar nu antalet tvångsomhändertaganden i Göteborg.

– Tommy hade bett om hjälp, men var förbi det stadiet att han kunde ta kontroll över missbruket. Han var ett solklart fall för vård enligt LVM. Det hade i det akuta skedet räddat hans liv, säger Ulf Nilsson, pappa till Tommy.

24-årige Tommy Nilsson från Göteborg låg för döden efter en heroinöverdos. Först då beslutade socialtjänsten i Örgryte om att han skulle tvångsomhändertas och få hjälp på Gudhemsgården. Men Tommy hann inte få den hjälpen, och dog på sjukhuset.

Idag faller domen mot två ansvariga tjänstemän, som riskerar att dömas till fängelse för att de reagerat för långsamt. Efter fallet med Tommy vände trenden i Göteborgs stad när det gäller tvångsomhändertaganden, trots den nuvarande lågkonjunkturen.

– Oavsett om de blir friade eller fällda finns det ingen som vill riskera att hamna i den situationen, säger Torgny Alström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".