Föräldrarna Inger och Ulf Nilsson får höra tingsrättens dom. Foto: Björn Larsson Rosvall /Scanpix

Chef dömd efter missbrukardöd

Enhetschefen på socialtjänsten i Örgryte som åtalats misstänkt för tjänstefel i fallet med 24-årige missbrukaren Tommy Nilsson dömdes idag till 80 dagsböter.

Den andre åtalade tjänstemannen, en 49-årig handläggare, friades av en enig tingsrätt.

– Det känns som en oerhörd lättnad att det faktiskt blev en fällande dom. I och för sig bara för enhetschefen, men det känns ju inte helt galet det heller. Det är ju trots allt han som har ansvaret och har bromsat besluten.

Hur känner du kring den här frågan idag? Hur känner du för de två som stått åtalade?

– Jag har inte hunnit sortera alla känslor än. Jag tror inte att någon av dem hade något ont uppsåt utan det är nog många olyckliga omständigheter som har lett till att det blev som det blev. De kanske till och med trodde att de handlade på bästa sätt. Men ändå tycker jag att det är bra att enhetschefen fälls. Att hans ansvar understryks av rätten och samhället. Andra i hans postition kan ägna den försiktigheten som han verkat ha ägnat åt budgeten att rädda människors liv istället.

Men hur stort ansvar tycker du att man ska behöva ta som myndighet och som kommun för någon som missbrukar och behöver vård?

– Tillräckligt stort för att rädda liv och bryta sådana negativa trender som Tommy hade kommit in i och som fler är han har gjort. Tommy hade ju själv bett om hjälp att kunna sluta med sitt missbruk och hade på så vis ändå, så att säga, ställt sig till förfogande och bett om vård och hjälp. Nu fick han ingen riktig vård och då gick det så tokigt som det gjorde.

Ulf Nilsson tycker att ansvaret är uppenbart, att en socialtjänst som åtar sig att försöka hjälpa människor att bli kvitt sitt missbruk måste pröva alla möjligheter som finns.

– I Tommys fall var tvångsvård den enda möjligheten att rädda hans liv, säger han.

Domen i tingsrätten är viktig eftersom den prövar hur stor skyldighet en kommun har att tvångomhänderta människor enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. I Göteborg har antalet LVM-fall ökat stadigt sedan Tommy Nilsson dog, från 73 stycken 2004 till 109 stycken i fjol. Och Ulf Nilsson tycker att myndigheterna ska ta ett stort ansvar.

Thomas Wilton är den 47-årige enhetschefens advokat, och han är besviken över tingsrättens dom.

– Jag utgår från att vi överklagar. Det är en omstridd punkt, när frivilligheten ska övergå i tvång. Min huvudman anser att han agerat helt enligt lagstiftningen, säger Thomas Wilton.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".