Planer för älvbron ännu öppna

Miljööverdomstolens nej till gång- och cykelbro över Göta Älv kommer inte påverka vilket alternativ man väljer som Göta Älvbrons ersättare. Att bygga en låg bro är alltså inte alls uteslutet.

– Det är två olika frågor, säger Barbro Sundström, stadsbyggnadschef på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

– Det är ett beslut som är fattat i en annan tid med andra förutsättningar än de som kommer finnas när den nya älvförbindelsen ska byggas. Därför tror jag inte man ska göra den kopplingen, fortsätter hon.

Att sjötrafikens intresse väger tyngre än Göteborgs stads utvecklingsmöjligheter stod klart i går efter Miljööverdomstolens dom som innebar ett nej till en gång- och cykelbro över älven. Bland alternativen till ny älvförbindelse som ska ersätta dagens Göta Älvbro finns ett bland många populärt alternativ på en låg bro - som också, liksom gång-cykelbron skulle kunna påverka sjöfarten negativt. Men det är ändå en annan sak säger man på Stadsbyggnadskontoret och säger att måndagens beslut inte kommer påverka hur man väljer att bygga en ny Göta Älv-bro.

– Som jag ser det gör det inte det. Gång- och cykelbron är i ett läge mer mitt i stan och den påverkar även fritidstrafiken, älvsnabben och annan älvtrafik, säger Barbro Sundström på Stadsbyggnadskontoret.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".