Teven ska kopplas ihop med en kamera och sedan kunna användas av hemtjänsten. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Teven som kamera i hemtjänsten

Äldres liv ska bli enklare med hjälp av teknik - det är meddelandet som Göteborgs Stad vill skicka ut på årets Kvalitetsmässa för offentliganställda. Ett exempel är en kamera kopplad till teven, som sedan ska kunna användas av hemtjänsten.

Nu prövas i bredare skala i stadsdelen Älvsborg en kamera kopplad till teven, som gör teven till en kameratelefon.

Kameratelefonen ska senare kunna användas i sovrummet hos äldre människor som får hjälp av hemtjänsten, som kan kolla hur de äldre mår när de ligger och sover.

Therese Hallgren, projektledare i Älvsborg tror inte det blir något problem med integriteten och då man inte vet vem som är på andra sidan kameran och tittar på:

– Det kan man inte veta, men å andra sidan så vet de inte vem i personalen som kommer in på natten heller. De kommer och skramlar med nycklar och det kan vara vikarier och olika personal, säger hon.

Men är det endast personal från Hemtjänstpersonalen som ska sitta och titta?

– Ja, det är bara dem.

Hon säger också att det med kameran i sovrummet kan vara ett sätt för hemtjänsten att spara pengar, eftersom man inte behöver skicka ut nattpatruller hem till folk.

Just nu pågår en testrunda av kameran i 40 hemtjänstbostäder i Älvsborg och än så länge kan man inte ha kameran hemma i sovrummet på kvällarna.

Lars Nejstgaard, samordnare för projektet, tycker att kameran är både en social lösning för de äldre, då de kan prata med familj och vänner som befinner sig långt hemifrån, men också en praktisk lösning i sin kontakt med hemtjänsten:

– Många äldre som är ensamma kanske ringer på sitt trygghetslarm. Då åker man ut och kollar det. Här kan du göra en första koll och ringa "Hej Asta, hur mår du? Jag såg att du tryckte på larmet." Genom att se varandra i teven kan det vara en trygghet, säger han.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".