Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
den nya influensan

Gamla influensor ger skydd

En person som hunnit få en eller flera säsongsinfluensor i sitt liv kan ha byggt upp en viss motståndskraft, även mot den så kallade svininfluensan som sprids nu. Det visar en ny studie från USA.

– Intressant. Man har ibland skildrat det här som ett helt nytt virus. Vi vet nu att viktiga komponenter, delar av viruset, har i alla fall den äldre halvan av befolkningen träffat på förut, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin.

I studien studerade forskarna bland annat blodprov från 20 olika blodgivare. Hälften av dem var 26 år eller äldre, för den andra hälften fanns inga åldersuppgifter. Och i två av tre av blodproven hittade forskarna immunförsvarsceller som kände igen viktiga delar av svininfluensaviruset.

Enligt forskarna beror det förmodligen på att de här personerna tidigare råkat på säsongsinfluensavirus som har likheter med svininfluensaviruset. Därigenom kan de ha fått ett starkare immunsvar även mot den nu spridda influensan. Och det här kan vara ett skäl till att många, speciellt de lite äldre, ändå fått ganska lindriga symptom.

Studien är liten, men inger ändå förtroende eftersom den bygger på väl undersökta virusmekanismer, enligt professor Tomas Bergström. Men den innebär inte att man ska strunta i att vaccinera sig. Dels kan ett sånt här ökat immunsvar troligen bara bidra till lindrigare symptom, inte hindra infektionen i sig. Dels bygger inte alla upp det här ökade motståndet som forskarna tror sig ha hittat.

– Men däremot kan man ju då känna sig lugnad av att det här inte är något som är helt nytt för mänskligheten. Vi har ett immunologiskt minne av det här viruset, i alla fall delar av det, säger Tomas Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".