Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rättvisetänkandet ska prägla staden. Foto: Bertil Norberg/Scanpix.

Rättvisa ska prägla Göteborg

Nu ska Göteborg bli rättvisemärkt. Efter år av diskussioner ansöker kommunledningen om att Göteborg blir en Fair Trade City, efter engelsk modell.

– Äntligen, säger jag. Som vi har jobbat med den här frågan, säger miljökommunalrådet Kia Andreasson (MP) efter kommunstyrelsens beslut idag.

Ett 20-tal kommuner i landet är redan rättvisemärkta, bland andra Lerum och Alingsås. Diplomerade kommuner lovar köpa in varor och tjänster i enlighet med ett antal konventioner för mänskliga rättigheter i arbetslivet. De juridiska frågetecken som funnits i Göteborg tycks nu ha övervunnits.

Göteborgs stad har redan tagit beslut om etiska upphandlingar och processen är i gång till exempel när det gäller leksaker och livsmedel. Det som satte fart på diskussionen var kommunens inköp av kinesisk gatsten tillverkad under svåra förhållanden. Nu har kommunen anlitat så kallade auditörer som ska kontrollera att allt går rätt till i tillverkarledet.

Kommunledningen tänker också inrätta ett upphandlingsråd som blir bollplank åt kommunens upphandlingsbolag. I rådet ska ingå näringslivsrepresentanter, forskare och användare av kommunala tjänster.

En Fair Trade City förbinder sig att ha ett rejält utbud av rättvisemärkta produkter i butiker och på arbetsplatser. Och det kommer Göteborg att leva upp till, tror Kia Andreasson.

– Ja, förhoppningsvis blir det gott om sådana varor som säljs. Att inte bara vi i kommunen utan också affärerna saluför rättvisemärkt.

Kommer affärerna att uppmuntras av att kommunen får ett diplom?

– Ja, jag tror det. Det blir en gemenskap i det positiva att handla sådana varor, det stimulerar till köp av produkterna, säger Kia Andreasson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".