Barbara Bridge, Nya Zeelands ambassadör i Sverige, samt Hema Temara från Museum of New Zealand, deltog i ceremonin. Foto: Elsa Persson/SR Göteborg

Nya Zeeland får tillbaka kvarlevor

Idag återlämnade Sverige mänskliga kvarlevor från fem individer till Nya Zeeland. De olika skelettdelarna är troligen från ursprungsbefolkningen maorier. I samband med återlämnandet hölls en ceremoni på Världskulturmuseet.

– Jag känner mig återförenad med mina förfäder. Det känns bra, säger Hema Temara, som jobbar på Museum of New Zealand, Te Papa Tongarewa.

Hema Temara, som själv är maorier, förklarar också att själarna till de människor som befunnit sig i Sverige nu kan få ro då de återvänder till sitt hemland.

Carl Magnusson jobbar för Statens museer för världskultur. Och han menar att den här återlämningen är ett steg i en nyligen påbörjad process där svenska museer vill göra upp med vårt koloniala förflutna genom att återlämna kvarlevor och föremål som tagits från andra länder

– Även om inte Sverige hade kolonier verkade vi i en kolonial världsordning som gjorde det möjligt att gräva upp och i vissa fall plundra gravar och föra hit mänskliga kvarlevor för skallmätning bland annat, säger han.

Det var en stillsam ceremoni med ett tjugotal närvarande och märkbart rörda talare. Presenter utbyttes och dokument skrevs under för att markera återlämnandet av de mänskliga kvarlevor som varit i svensk ägo sen mitten av 1800-talet.

Och Nya Zeelands ambassadör Barbara Bridge sjöng tillsammans med de två representanterna från det nyzeeländska museet en maorisk sång som handlar om att återförenas med sin älskade genom att färdas med vågorna.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".