Reklam ska kvinnoanpassas

Kvinnor och män uppfattar reklam olika. Men trots det är det många i reklambranschen som inte anpassar sig efter skillnaderna.

Företaget RAM,Research and Analysis of Media har gjort en undersökning med över en halv miljon intervjuer som visar på skillnader hur män och kvinnor uppfatta rreklam.

I bland annat Göteborg arrangeras i veckan Allerdagarna på Stora teatern där fokus ligger på hur reklammakarna ska göra för att på bästa sätt nå kvinnor med sin reklam.

– Jag är för att inspireras och ta del av de här dagarna, säger besökaren Linda Evaldsson som jobbar med marknadsföring för en butikskedja som säljer kläder.

Det Linda Evaldsson och de runt 250 andra deltagarna här på Stora Teatern kan vänta sig här är att lära sig mer om hur man bäst gör bra reklam för kvinnor.

Bland föreläsarna finns Mary Dean, en välkänd reklamare från USA som specialiserat sig på hur man kommunicerar med kvinnor.

– Jag tror inte att marknadsförarna i tillräckligt stor utsträckning tänker på hur de kan anpassa sin marknadsföraring till att tilltala kvinnor, säger hon.

En annan av föreläsarna är Staffan Hultén vars företag har undersökt över 1000 annonser och sammanlagt gjort över en halv miljon intervjuer och hittat att det finns skillnader i hur män och kvinnor uppfattar reklam. Det är sådant som reklammakarna behöver ha koll på enligt Staffan Hultén.

– De behöver i vilket fall få tips och idéer hur de kan utvecklas, det är jag övertygad om.

Kvinnor läser mer text i reklamen, dessutom är det viktigare för kvinnor än vad det är för män att reklamen förklarar vad produkten kan användas till.

– Ta exemplet med stekpannan. Att sätt den i relation til familjelivet. Att visa vad du kan laga med den är betydligt viktigare för gruppen kvinnor än för gruppen män, säger Staffan Hultén.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".