EU-tjänstemän tillbaks till skolan

Skolor runt om i Göteborg får i dag besök av svenska EU-tjänstemän från Bryssel.

Det är EU-kommissionen som står bakom projektet "Back to school" där tjänstemän från EU får besöka sina gamla skolor.

Lars Erik Forsberg arbetar med utvidgning i EU och hade inte besökt Toleredskolan på Hisingen sedan han gick högstadiet här.

– Att komma till skolorna, att ha den närheten till framtiden som är eleverna i skolan det känns jättekul! Vi gör inte det tillräckligt och vi borde göra det betydligt oftare, säger han.

Lars Erik Forsberg gick här på skolan 70-talet. Nu jobbar han i Bryssel och det har han gjort sedan 1995, när Sverige gick med i EU. Framför sig nu har han klass 8D.

Varför är inte Norge med? Varför får jordbruket så mycket pengar? Många var nyfikna på vad Lars Erik har att berätta om EU. Patrik Melkersson och Ludvig Nykvist var två av åttondeklassarna som var med på föredraget och reflekterade över EU:s roll.

– Det påverkar inte direkt jättemycket min vardag att jag tänker att jag är EU-medborgare, säger Ludvig.

Känner du dig som att du är en EU medborgare?

– Jag har varit med i EU i hela mitt liv. jag vet inte hur det var att inte vara med i EU, så jag har inget att jämföra med, säger Patrik.

Föredraget är slut och Lars Erik Forsberg ger sig ut bland skåpen i tegelkorridoren för att kolla in skolan där inte varit sedan högstadiet.

– Det luktar samma sak som på 70-talet. Men annars är det samma röda tegel, byggnaden ser precis likadan ut.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se