Barn i centrum vid prisutdelning

Flera skolklasser fanns på plats på Bio Roy i Göteborg tidigare idag när det tionde World's Children's Prize delades ut. Priset delas ut varje år till en person som kämpar för barns rättigheter, och de som utser vinnaren är miljoner barn världen över.

– Priset är viktigt för att barnen ska veta att de får rösta, att de får säga vad de tycker och att det finns vuxna som också vill att barnen ska ha det bra, säger Sofie Svanberg från Johannebergsskolan

Idag hölls det liknande presskonferenser som den i Göteborg i 70 olika länder i världen. Överallt är det barnen själva som håller i dem, om än, som på Bio Roy, med viss hjälp av några lärare. En film visade hur barn gått till valurnorna på flera olika kontinenter. Och flera barn höll korta tal

– Visste du att det fortfarande finns slavar i världen? I Sudan finns det en kille som heter Manol. Han blev bortrövad och tvingades bli slav åt en familj i norra Sudan, säger Julia Feng, en av talarna.

I år firar World's Children Prize 10 år och därför korades en "decennievinnare" bland alla dem som vunnit priset tidigare år. Bland kandidaterna fanns både barn och vuxna som kämpar mot bland annat trafficking, slaveri och för fattiga barns rätt.

Men bland de tjugotal skolor i Göteborg som deltagit i omröstningen ingår också att lära sig mer om barns rättigheter´. Ellen Bengtsson från Fiskebäcksskolan, som var en av konferencierna idag, tycker att man även behöver slå vakt om svenska barns rättigheter.

– Om det är ett barn i rummet som vill säga något så ska man lyssna på vad det har att säga, och sedan göra något utefter det, säger hon.

De som utsågs till Årtiondets barnrättshjältar var Nelson Mandela och hans fru Graca Machel, tidigare minister i Mocambique.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se