Stora Höga-rättegången

Säkerheten ifrågasatt i trång lokal

Sex personer står åtalade för inblandning i dödsskjutningarna i Stora Höga i augusti. Idag fortsätter för tredje dagen rättegången. I samband med rättegången har säkerheten i rättsalen uppmärksammats.

Säkerheten är viktig, särskilt eftersom de åtalade tillhör etablerad gängbrottslighet och andra medlemmar i gänget sitter som åhörare i rättssalen.

– Våra lokaler är kanske inte de lämpligaste för att uppfylla alla krav på säkerhet. Det är först en trång trappuppgång där både målsägande och tilltalade blandas samman, säger Sverker Tell som är lagman, alltså chef för Uddevalla tingsrätt.

Inne i den nästan överfulla rättsalen är det ännu trängre. Vittnesbåset är ungefär en meter från närmaste mordåtalad. En del av åhörarna sitter nästan lika nära.

– Vi behöver ju större, ändamålsenliga lokaler, inte minst med anledning av en sådan rättegång vi har nu med många inblandade. Det gäller ju att garantera säkerheten för alla, säger Sverker Tell.

Frågan är hur säkerheten ska kunna garanteras, när alla trettiotalet åhörare, trots polisnärvaro, tillåts gå in i rättssalen klädda i stora, bylsiga ytterkläder, som skulle kunna gömma vapen, knivar och andra tillhyggen.

Det har åtskilliga gånger tidigare inträffat grova våldsdåd i svenska domstolar, till och med mord på fyra personer inne i rättssalen.

Varför tillåts åhörare ha ytterkläderna på sig med in i rättssalen?

– Det gäller också att ha utrymmen för att hänga av sig. Det har vi inte här. Men generellt sätt skulle det vara bäst om man inte hade ytterkläder på sig. Det ökar risken för att någon har med sig saker in som man inte bör ha med sig.

Har inte du rätt att införa en sådan ordningsregel i Uddevalla tingsrätt, att man inte får ha ytterkläder på sig?

– Det där är omdiskuterat, hur långt vår möjlighet sträcker sig.

Jan Gustafsson, Sveriges Radio Väst
jan.gustafsson@sr.se