Stenkastande ungdomar i rättegång

En av de första större rättegångarna som hänger ihop med oroligheterna i Göteborg, inleddes idag. Sju ungdomar från Kortedala står åtalade, bland annat för stenkastning mot en polisbil och grov skadegörelse på Kortedala Torg den 5 september.

Enligt åklagaren Per-Erik Rinsell handlar det inte om några organiserade ungdomsgäng.

– Det är ju sju personer som är åtalade, men man kan inte säga att det här är en del i något gängbråk, gängoroligheter eller liknande, utan det här är sju unga killar som begår skadegörelse.

– Det är småkids som försöker få uppmärksamhet på ett oerhört dumt sätt.

Det är sökandet efter uppmärksamhet som kan leda till ungdomstjänst för samtliga åtalade ungdomar.

Ingen av de ville ställa upp på en bandad intervju men två av de åtalade killarna sa till mig att de hamnat på fel plats vid fel tid. Omkring 15 ungdomar hade samlats den kvällen vid Vingagymnasiet i Kortedala och de skulle leka vad de kallade för "bäng-jage" - en lek som går ut på att få polisen att jaga en.

När en polisbil åkte förbi Vingagymnasiet, började ungdomar visa fingret och rumpan åt poliserna. Sen började stenar flyga mot bilen. Polisbilen slog på sirenerna, vände om och pojkarna sprang i väg.

Sju olika ungdomar, sju olika versioner om vad som hände den kvällen. Den ene killen mer nervös än den andre.

Åklagaren Per-Erik Rinsell förstår att det blev olika svar från ungdomarna.

– Det är klart att är man tilltalad så försöker man förminska sin roll och man försöker komma undan sitt ansvar, men jag tror inte någonting på vad någon av dem säger.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se