häkteshängningen

Vårdarna lägger skuld på cheferna

Kriminalvårdarna saknade utbildning och hade inte ens verktyg att skära ner den hängde mannen med. Det sade den första kriminalvårdaren som hördes vid rättegången om mannen som hängde sig i häktet i Mariestad.

Tre kriminalvårdare vid häktet i Mariestad är åtalade för tjänstefel, eftersom de inte försökte rädda en 23-årig mans liv när han hängde sig på en häktestoalett i februari i fjol. Mannen levde fortfarande när han togs ner 14 minuter efter upptäckten, men avled på sjukhus två dagar senare.

– När händelsen upptäcktes borde vårdarna omedelbart ha tagit ned honom, kontrollera hans tillstånd samt inleda livsuppehållande åtgärder, sa åklagare Bo Lindgren när rättegången inleddes i Mariestad.

Den första kriminalvårdaren som hördes hävdade att han inte gjort något fel, och att livsuppehållande åtgärder bara ska utföras om det inte är uppenbart lönlöst. Han lade också skulden på sina överordnade för att det saknades genomtänkta rutiner.

– Vi hade vid det tillfället ingen som helst utbildning. Vi önskar väl alla att vi hade agerat på ett annat sätt om vi hade haft utbildning och redskap för att starta livräddande åtgärder, sade vårdaren.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se