Föreläsning för 40 000 kronor

"Det får kosta så här mycket"

Stadsdelsförvaltningen i Majorna lägger 40 000 kronor på en föreläsning imorgon av länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad. Från polisfackligt håll ifrågasätts både det höga arvodet och att hon föreläser under sin semester.

Men stadsdelschefen i Majorna, Pähr Nyström, menar dock att de tre timmarna är välspenderade pengar:

– Ja, det hoppas vi verkligen. Nu har hon ju inte varit här än men ryktet har ju spritt sig och vi tror att det kommer att bli en minnesvärd och bra föreläsning som vi också kommer att ha nytta av.

Men ryms den här kostnaden, 40 000 kronor för ett föredrag, i stadsdelens budget?

– Vi får hjälp med finansieringen genom att vi har bjudit in chefer från andra stadsdelar och fackförvaltningar. Oavsett det så har vi budgeterat för det här. Det var något vi fattade beslut om redan i våras att bjuda hit och anlita Carin Götblad.

Hur ofta bjuder SDN Majorna in föreläsare på det här sättet?

– Jag har jobbat två år i Majorna och hittills har vi inte bjudit in någon av den kalibern. Men vi har ju ett ledarprogram och vi försöker stimulera och få in lite impulser utifrån.

Och då får det kosta?

– Då får det kosta. Det kostar såhär mycket att bjuda in en erkänt duktig ledare. Oavsett om de är privata eller arbetar i offentlig sektor. Vi har ordning på vår ekonomi. Vi kommer inte att leverera något underskott för 2009. Så nej, jag har inte något dåligt samvete för det. Det här kommer att bli bra för Majornaborna och de som kommer och besöker föreläsningen. 

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se