Åsa kämpar för en pendelstation

En pendelstation i Åsa i Kungsbacka kommun kan snart bli verklighet. 2700 underskrifter har nu samlats in för att tåget ska stanna även i Åsa. 

– För det första är det ett alternativ till bilen. Dessutom har vi blivit lovade en pendel till Åsa under många år. Löftet ska infinns sig nu, det har vi rätt till, säger Anna Hjertqvist, boende i Åsa.

Den som lovat Åsaborna en pendelstation är enligt Anna Kungsbacka kommun. Förutom att samla in 2700 underskrifter, har Anna tagit kontakt med Västtrafik, Hallandstrafiken och Banverket, för att prata med respektive ordförande om att på något sätt lösa frågan om pendeltåg från och till Åsa.

Anna berättar att många som bor i Åsa jobbar i Göteborg, och som det ser ut nu får de flesta ta bilen till jobbet. Det är inget bra alternativ om man tänker på miljön, menar Anna.

Leif Blomqvist, ordförande för Västtrafik, ser positivt på en pendelstation i Åsa.

– Sett utifrån Västtrafik och Västra Götalandsregionen tycker vi det skulle vara väldigt bra om det kommer till en station. Vi är beredda att köra om man kommer överens om det ska vara ett pendeltåg, eller Öresundståget, där vi är delägare.

Enligt Blomqvist är det inte Västtrafik som tar beslut om en ny station i Åsa.

– Vi går bara in om vi får ett uppdrag att göra jobbet, från Hallandstrafiken framför allt. Det är utanför vårt område, men vi ser inga problem att hitta en lösning, säger Leif Blomqvist.

Skoob Salihi
skoob.saligi@sr.se