Maktkamp i kommuntoppen

Maktkampen i kommuntoppen i Göteborg blir allt tydligare. Miljöpartiet får inte vara med när Socialdemokraterna och Moderaterna behandlar akuta frågor i presidiedelegationen.

Det handlar om kommunstyrelsens presidiedelegation, där socialdemokraterna Anneli Hulthén och Owe Nilsson tillsammans med moderaten Jan Hallberg behandlar akuta frågor om kommunala bolag och mycket annat.

Miljöpartiet som styr kommunen tillsammans med socialdemokraterna får inte vara med här och det irriterar miljöpartistiska kommunalrådet Kia Andreasson.

– Då är vi beroende av att socialdemokraterna berättar allt och det hinns ju inte med, det finns inte tid till det. Så vi får informationen mycket senare.

Hur tolkar du att de inte vill ha med er?

– Jag har aldrig förstått det. Om vi ska ha fortsatt samarbete tycker jag inte den här ordningen är tillfredställande.

Miljöpartiet har regelbundet ifrågasatt bristen på insyn i kommuntoppen utan att få gehör hos samarbetspartiet socialdemokraterna.

Idag får man lita till protokoll som kan dröja veckor eller sporadisk muntlig information och det fungerar inte, menar Kia Andreasson.

Varför går då inte socialdemokraterna med på ökad insyn i kommuntoppen? Vad skulle hända om miljöpartiet släpptes in? Sedan ett år tillbaka sitter socialdemokraten Owe Nilsson med i presidiedelegationen:

– Jag vet inte vilka konsekvenser det skulle få, men jag tycker ordningen vi har passar alldeles utmärkt, säger han.

Frågan om presidiedelegationens befogenheter behandlades i kommunstyrelsen på onsdagen och kommer upp på nästa veckas fullmäktigesammanträde.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se