Att Minska matsvinnet

Pannkakor morot för skolelever

Mellan 10 000 och 30 000 ton skolmat kasseras varje år i Sverige, både under tillagningen och när eleverna skrapar matrester av tallrikarna. Det visar en undersökning från Naturvårdsverket. Men nu ska det bli ändring på detta i Göteborg.

Ett nystartat projekt heter "Minska svinneriet". En av skolorna som är med är Guldhedsskolan.

– Det är bra, det är bättre för miljön att spara också, säger Roza Hussein, som går i klass 7B.

Hur var det innan projektet startade, slängde du mycket mat?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag tog så mycket jag orkade.

Äldreboenden, förskolor och skolor runt om i stan ingår i projektet. Guldhedsskolan är med och personalen i matsalen har tagit fram metoder särskilt anpassade för barn, berättar kocken Gunilla Williander.

– Man når ju inte dem verbalt direkt, så det blir ju mycket bilder och texter. Vi försöker förklara hur maten går från bonden till bordet till exempel. Vi skriver också upp hur mycket som slängs i kilo varje dag och hur mycket det kostar i pengar, säger hon.

Dessutom försöker de belöna barnen om de når ett särskilt mål.

– Vi försöker sätta upp en morot, som pannkakor tycker de ju mycket om. Så om de kommer ner i ett visst antal kilon, ska vi servera dem extra pannkakor.

En enkätundersökning gjord av tre studenter vid Göteborgs universitet bland barnen på Guldhedsskolan, visade att det fanns många olika anledningar till matdumpningen. De hade tagit för mycket, kompisen var klar före eller så tyckte de helt enkelt inte att det var något större problem med att slänga mat.

Förhoppningen är att projektet på sikt ska ge metoder för att komma åt problemen, säger Rebecca Palosaari Fogler på Miljöförvaltningen.

– Det finns inte bara ett sätt att jobba förebyggande, säger hon. Man får ju jobba på olika sätt på en skola jämfört med på ett äldreboende, exempelvis, säger hon.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se