fordonsindustrin

Saab vädjar till regeringen

Spekulanter finns men däremot är tiden kanske för knapp för att få fram en ny köpare åt Saab Automobile. Saab gör därför ett sista försök att få regeringen att bevilja ett statligt lån.

– Jag tror att GM skulle lyssna om regeringen erbjöd lån, säger Jan-Åke Jonsson, Saabs vd.

Ett erbjudande från regeringen om att låna ut pengar skulle kunna påverka GM inför styrelsemötet i nästa vecka. Det sa Jan-Åke Jonsson på en presskonferens på Innovatum på torsdagskvällen.

– Det finns inom ramen för EU så kallade rekonstruktionslån som regeringen har valt att inte utnyttja. Om det gjordes tror jag att GM hade lyssnat, säger Jan-Åke Jonsson.

Jonsson ville inte kritisera regeringen men konstaterade att av de åtgärder som staten erbjuder är det väldigt lite som utnyttjats.

– Statliga garantier och undsättningslån. Inget av det har använts, säger Jan-Åke Jonsson.

Ett undsättningslån måste betalas tillbaka efter sex månader och det är därför som det aldrig blivit aktuellt för Saab. Ett rekonstruktionslån eller bridgelån har ett annat upplägg och med ett sådant skulle Saab kunna köpa sig tid och då skulle GM möjligen finna det värt mödan att sälja företaget till någon spekulant, eller driva det vidare på egen hand.

Spekulanter finns i alla fall. Det bekräftade Jan Åke Jonsson.

– Det finns flera som hört av sig. Både nya och sådana som varit med tidigare. Vi såg innan Koenigsegg valdes ut ett stort intresse för Saab och det ser vi nu igen.

Jan-Åke Jonsson förväntar sig ett "inriktningsbeslut" från GM efter styrelsemötet men vad det blir säger han sig inte veta något om. Om han själv kommer att närvara på mötet är inte bestämt och det är inte heller klart hur arbetarna på Saab:s fabrik i Trollhättan kommer att informeras. Källor med insyn i GM:s styrelse säger att det lutar åt att beslutet blir att lägga ner Saab.

Stefan Elofsson
stefan.elofsson@sr.se