Missförhållanden på behandlingshem

Missförhållanden i form av kränkningar och bestraffningar har präglat Hallandshem som är ett  privat behandlingshem i Halland. Det vittnar både tidigare elever och personal om i P1-programmet Kaliber.

–De frågade om man var dum i huvudet som inte kunde göra en sådan enkel grej. Jag tänkte: får de säga så? De är ju vuxna, inte ens jag som är 16 år, behandlar någon så, säger Marcus, som har rymt från hemmet.

De Kaliber har pratat med har alla lång erfarenhet av ungdomsvård och deras gemensamma erfarenheter av behandlingshemmet Hallandshem sträcker sig över flera års tid.

Alla ger samma bild: den huvudsakliga vården på hemmet bygger på bestraffningar. Det kan vara indragen veckopeng om man tar ett glas vatten utan att fråga, eller gå in i köket utan att först fråga om lov.

Peter Andersson Piltz har arbetat på Hallandshem och han reagerade på bestraffningskulturen.

– Det fanns till exempel en fruktskål i köket där det låg frukt och en ungdom hade tagit en frukt utanför lunchtid, då fick han böta 100 kronor. De är 14 till 18 år, de är hungriga och de växer och om någon vill äta ett päron i den situationen får de böter på 100 kronor. Jag förstå inte alls hur det har med barn- och ungdomsvård att göra, säger han.

Stefan Jönsson äger Hallandshem, han reagerar kraftigt på anklagelserna.

– Jag tycker detta är fruktansvärt. Jag ser det som rent förtal, säger han.

De har sagt att det funnits begränsningar att gå in i köket?

– Nej, det finns det inte. Det finns ingen som har blivit nekad att och dricka kaffe eller vad som helst.

De säger att de inte fått gå ut i köket och dricka vatten utan att be om lov.

– Nej, det stämmer inte.

Finns det någonting i det som jag har tagit upp som du känner igen dig i?

– Nej, det gör jag inte, säger Stefan Jönsson.

Det är både kommun och länsstyrelse som enligt lag har ansvar för tillsynen på behandlingshem. När det gäller Hallandshem har Kungsbacka kommun inte gjort några egna besök på hemmet, utan förlitat sig på länsstyrelsens tillsynsbesök, och de har inte upptäckt några missförhållanden.

Professor Kjell Hansson, vid socialhögskolan i Lund, som är expert på att bedöma behandlingsmetoder på den här typen av boenden, säger att man i dag vet väldigt lite om vilken typ av vård som används på landets behandlingshem.

– Det stora problemet är att det finns för alldeles för stor spridning. Det finns säkert de hem som fungerar bra men det finns också hem där vad som helst kan ske, säger Kjell Hansson.

Hur allvarligt är det att det ser ut så här?

– Det är väldigt allvarligt, jag tycker man behöver gå in och göra en mycket mera noggrann tillsyn på de här ställena, säger Kjell Hansson.

Matilda Uusijärvi, Kaliber
kaliber@sr.se

Mer i Kaliber i dag, söndag, klockan 13.00.