Nya Saab-spekulanter bekräftas

Även statssekreterare Jöran Hägglund bekräftar att det finns andra intressenter än Koenigsegg som vill köpa Saab, men vill inte låta alltför hoppfull.

Han flyger nu till Detroit för intensiva förhandlingar med GM inför styrelsemötet på tisdag. Parallellt pågår förhandlingarna med intressenterna.

– Vi har ju kontakt med flera olika intressenter - dels att vi får beskriva de instrument vi har, men också få tränga lite bakom och försöka förstå vad de egentligen vill och hur deras affärsplaner ser ut för Saab, säger Jöran Hägglund (C).

Det finns alltså flera intressenter efter Koenigseggs avhopp?

– Det gör det, det stämmer.

Men ska man känna hopp?

– Jag har ju sagt det hela tiden. Eftersom ju GM självt har uttryckt att de inte har gett upp hoppet, så tycker jag att det gäller fortsatt

Statssekreterare Jöran Hägglund vill inte närmare berätta vilka intressenter det handlar om, men i en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger en av dem - nämligen investerargruppen Merbancos vd Cristopher Johnston - att de fortfarande är intresserade, men inte om låneproceduren blir för långdragen.

Redan i morgon ska Jöran Hägglund träffa höga chefer på GM i ett förmöte som han lägger stor vikt vi inför styrelsemötet på tisdag.

– För vår del är det ju viktigt. Vi har ju löpande, under väldigt lång tid, haft täta kontakter med GM. Men det är klart att det är viktigt för oss att, innan de har styrelsemöte, också reda ut, så att alla fakta som finns är kända, att det inte finns några oklarheter kring till exempel hur förnyade EIB-processer och annat kan se ut, för att mera säkerställa, både så att säga vad de tycker och vad vi tycker och vad som är viktigt för dem att ha med sig, säger Jöran Hägglund.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se