Fungerar bra mot oljud.

Feta växter ska dämpa stadsbuller

Höga bullerplank och porös asfalt räcker inte för att få ner bullret utomhus. EU vänder sig nu till Chalmers, som tar hjälp av återvunnet material och växtlighet

När nu EU ska kartlägga bullret i hela Europa så som man redan gjort i exempelvis Göteborg och Stockholm så kopplas Chalmers in.

Man har fått i uppdrag att koordinera det europeiska forskningsprojektet Hosanna för att minska bullret från väg-och tågtrafiken.

Genom att fästa stora kasetter av exempelvis kokosnötsfibrer överväxta med gräs eller fetbladiga växter som fetknopp på hus minskas bullret, säger nyckelpersonen i projektet, Jens Forssén på avdelningen för teknisk akustik till Västekot.

Man kan också smula gamla bildäck och pressa dem samman till en stabil men porös vägg och sedan odla på dem . Sedan kan de formas till meterhöga vallar längs gatorna och suga åt sig motorljud och gnissel.

Växter i sig kan ju vara vackra och bidra till bättre luft men de minskar även bullret. Egentligen är det inte växten i sig som gör det utan jordklumpen den håller på plats.

Dessa gröna bullerplank förväntas vara effektivare än konventionella och reducera bullret med uppemot 10 decibel. Vanliga bullerplank klarar i bästa fall 5 till 8 decibel.

Bäst vore förstås att minska trafiken och annat oljud men om inte det går får man använda alla verktyg man har för att få ner bullret, tycker Jens Forssén

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista