Nytt politikerbråk om friskolor

Den ekonomiska ersättningen till Göteborgs friskolor orsakar politiskt bråk - igen. Enligt domar i länsrätten har den ersättning den rödgröna kommunledningen beslutat om till friskolorna i flera år varit för låg.

Nu hävdar oppositionen att ersättningen till fristående gymnasier även nästa år blir orättvist låg.

– Ja, det blir slutsatsen. Och jag skulle inte bli förvånad om fristående skolor överklagar det här för att få det prövat, säger kommunalrådet Helene Odenjung (FP).

Nya domstolsärenden är att vänta, tror Helene Odenjung. Tidigare i år har kommunen fått bakläxa av länsrätten på alltför låga ersättningar under flera år och kommunen har tvingats betala tillbaka många tiotals miljoner kronor till friskolorna.

Det var annars meningen att en ny lag om friskoleersättningar som börjar gälla nästa år skulle göra beräkningarna tydligare. Samtidigt finns i Göteborgsregionen en ny intern prislista för platser på gymnasieprogrammen.

Det här ändrar förutsättningarna drastiskt - en del skolor får mer pengar, andra mindre. Genomsnittligt minskar ersättningen till fristående gymnasier i Göteborg med 2 procent, i linje med kommunala gymnasiers sparbeting, det har kommunstyrelsen klubbat.

Men oppositionen menar att friskolorna på samma sätt som tidigare borde kompenseras för högre lokalkostnader. Det handlar om drygt 12 miljoner kronor nästa år.

Den styrande majoriteten anser däremot att det inte finns "särskilda skäl" som den nya lagen talar om.

Bråket om ersättningarna fortsätter alltså, men om oppositionen får makten i Göteborg i nästa års val blir det ordning på torpet, säger Helene Odenjung.

– Man måste ändra modellen och efter nästa års val kommer vi att ha en annan modell.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Beslutsunderlag som röstades igenom i kommunstyrelsen den 9 december:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista