De tre vårdarna fälls för att inte ha räddat den intagne mannen som hängt sig. Foto: Anna Jaktén/SR.

Tre fällda för häkteshängning

Alla tre åtalade kriminalvårdare fälls för tjänstefel för att de inte försökte rädda en intagen man från Göteborg som hängde sig på häktet i Mariestad. De döms till 80 dagsböter vardera.

Mannen fick hänga kvar i 14 minuter innan han togs ner av ambulanspersonal som då inledde första hjälpen. Han avled två dagar senare på grund av sina skador.

Advokat Thomas Berner är försvarare för en av de fällda kriminalvårdarna.

– Han är besviken på att han blir fälld för tjänstefel. Skälet är att han skulle ha agerat oaktsamt där han istället skulle ha försökt att ta ned den personen som var häktad och hängde där och kontrollerat tillståndet. Det har tingsrätten bedömt att han skulle ha gjort och det utgör då tjänstefel.

Varför är han besviken?

– Han anser att han gjorde vad han skulle. Att han larmade och tog över centralvakten

Rättegången i Mariestads tingsrätt handlade bland annat om vilka föreskrifter och rutiner som fanns på häktet vid sådana här händelser, och hur väl dom här rutinerna och föreskrifterna var kända bland personalen.

Tingsrätten anser dock i sin dom att det här egentligen inte spelar någon roll eftersom det måste framstå som självklart för en kriminalvårdare att man ska behandla en häktad så att skadliga följder att frihetsberövandet motverkas, som det står i domen. Därför döms dom tre kriminalvårdarna till 80 dagsböter för tjänstefel.

Det var uppgifter som avslöjades i Sveriges Radio Kaliber som gjorde att en ny förundersökning inleddes i december 2008.

Den första förundersökningen som gjordes lades ned i september 2008. Chefsåklagare Lena Medelius gjorde bedömningen att inget brott hade förövats som hör under allmänt åtal.

Vice överåklagare Ewa Nyhult överprövade ärendet och i ett beslut skrev hon att "med anledning av uppgifter som lämnats i media som rör ärendet har jag funnit anledning att ta upp beslutet till överprövning".

Åklagaren vid riksenheten för polismål, Bo Lindgren, åtalade efter Sveriges Radios granskning de tre vårdarna vid häktet för tjänstefel. "Vårdarna skulle omedelbart ha tagit ned den intagne och försökt rädda hans liv", skrev åklagaren i stämningsansökan. Vid förhandlingarna i november yrkade åklagaren på dagsböter för de tre.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista