I samband med bombhotet stängdes all trafik av och flera restauranger evakuerades. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Ville spränga spårvagnen

Den man som hotade spränga en hemmagjord bomb på en spårvagn den 29 oktober hade "för uppsåt att åstadkomma en explosion och därigenom framkalla fara för annans liv eller hälsa", enligt åklagaren.

Åklagare Per-Håkan Larson lämnade in stämningsansökan idag. Mannen åtalas för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt olaga hot.

Händelsen inträffade på Linnégatan i Göteborg. Mannen hade, innan han greps på spårvagnen av piketpolisen, visat upp den hemmagjorde bomben och batteriet för flera personer han stötte på. Inför fyra personer sade han att han skulle spränga den. Bomben var också försedd med så kallad splittergivare.

Flera personer larmade polisen som kunde gripa mannen på en spårvagn på Linnégatan. Då började han även hota med att spränga den på vagnen. Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att många människor hade kunnat komma till skada vid en explosion.

Spårvagnstrafiken på Linnégatan stoppade. När mannen greps på kvällen den 29 oktober var en stor del av området runt spårvagnen avspärrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista