Hyresgästerna är nöjda med boendet i det nya energisnåla huset. Foto: Johan Twedberg.
Energisnålt hus invigt

Energisatsning förlängs inte

Idag invigdes Poseidons lågenergihus på Katjas gata i Backa. Och bostadsföretaget hoppas på att energiförbrukningen i huset ska mer än halveras. Men det blir inga fler sådana här hus på ett tag.

Poseidon är bland de första i landet som har byggt om ett befintligt bostadshus från miljonprogrammet till ett lågenergihus.

Och trots att hyran har höjts med över 30% så är hyresgästerna mycket nöjda med sitt energisnåla boende.

– Jag tycker att det är väldigt fint gjort och allting passar för oss. Vi har varit vana att spara energi, vi har flyttat hit från eget hus, säger Reijo Lehikoinen.

Att ni fått hit mätaren för varmvatten, är inte det en nackdel?

– Nej, det är ingen nackdel, det är bara bra.

Men trots att pilotprojektet betraktas som lyckat så kommer inte fler hus byggas om till lågenergihus inom den närmaste framtiden, det kostar mer än det smakar, säger Poseidons vd Anders Söderman.

– På pappret så går inte detta ihop. Det blir för dyrt med dagens förutsättningar som energikostnaderna. Vi vet inte var energipriserna vägen framåt. Det är den kalkylen som är så svår att göra, säger han.

Men du vill inte kalla det för ett misslyckande?

– Det är för tidigt, vi vill ha ett år på oss att utvärdera. Vi vill också se om de här mätvärdena stämmer, att vi sparar den energi som vi tänkt. Teori och praktik vill vi testa först. Allting har varit på pappret, nu vill vi se om det stämmer i verkligheten. Där är vi inte ännu.

När är ni där då?

– Om ett år ungefär, säger Anders Söderman.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista