Tv-spel kan hjälpa cancersjuka

Forskare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg ska ta reda på om Tv-spel kan hjälpa cancerdrabbade barn att få bättre minne och inlärningsförmåga.

Varje år drabbas 100 barn och tonåringar i Sverige av hjärntumörer. Sjukdomen och strålbehandlingen gör att många av de drabbade får minnes- och inlärningssvårigheter. 

– Det kan låta lite lustigt men vi har i försök på djur hittat att om de har fått strålbehandling som unga och sedan få ha roligt och motionera så kan de till stor del läka ut den skada som hjärnan får av strålbehandling. Vi hoppas kunna få samma positiva reaktion på barn som fått strålbehandling, säger Klas Blomgren, professor och specialistläkare vid Barncancercentrum på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. 

Det är inte varje dag man förknippar Tv-spel med motion. Den typen av spelkonsol som används i det här fallet är designad att följa en persons rörelser, med hjälp av olika rörelsesensorer. 

Just nu är det två barn som är med i projektet som löper på tre år men det kommer att bli fler. 

Varje gång barnen spelar deltar en personlig coach via webbkamera, för att stimulera och peppa barnen. Efter tremånadersperioden görs en utvärdering om hur Tv-spelandet har påverkat barnens minne och inlärningsförmåga. 

– Vi vet ju inte om det fungerar, så då måste vi ju göra den här pilotstudien. Tanken är att de barn och familjer som vill vara med skall få en konsol att använda under tre månader. Så får barnen gå igenom tester före och efter och så ser vi om det förbättrats, säger Klas Blomgren.