Bakom människohandeln ligger oftast kriminella nätverk. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Göteborg

Nigerianskor tvingas till prostitution

Prostitutionen med västafrikanska kvinnor i Sverige ökar. Allra störst är ökningen i Göteborg.

Från ett fåtal kvinnor för några år sedan, till ett 30-tal nigerianska kvinnor som idag tvingas sälja sex i Göteborg. 

Bakom människohandeln ligger oftast kriminella nätverk. 

– Sexhandeln med nigerianska kvinnor var tidigare vanligast i Italien, spred sig sen till Västeuropa och nu riktar de kriminella nätverken in sig på de nordiska länderna, säger Riikka Puttunen, chef för enheten mot trafficking vid FN:s organ för internationell brottslighet (UNODC).  

Det är sex män och tre kvinnor som nu sitter häktade i Stockholm och Malmö. De misstänks för bland annat människohandel och grovt koppleri.

De nigerianska kvinnor som kommer till Sverige och tvingas till gatu- och nätprostitution har blivit allt fler under de senaste åren, särskilt i Göteborg. 

– Det kom flera stycken samtidigt som var väldigt tighta tillsammans. Det kändes väldigt organiserat från början. Att så många kommer samtidigt är väldigt ovanligt. Tidigare har de kommit en och en eller två och två, säger Bosse Svennecke vid prostitutionsgruppen i Göteborgs kommun, till Kaliber i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista