Beijing Auto skriver avtal om Saab

Kinesiska Beijing Automotive har tecknat ett preliminärt avtal med General Motors om att köpa delar av Saab Automobile. Det uppger en källa för Wall Street Journal.

Avtalet, som enligt tidningen tecknades i Sverige under helgen, handlar om att Beijing Automotive, BAIC, köper verktyg och teknologi, inklusive motorer och växellådor, från Saabs 9-3 och den gamla versionen av 9-5. Saabtekniken ska enligt tidningen integreras i Beijing Autos egna bilar.

Men från Saab kommer inga kommentarer om avtalet.

- Det finns inga officiella uppgifter ännu. Jag förstår att det är intressant men vi lämnar inga kommentarer under tiden förhandlingar pågår, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till Sveriges Radio Väst.

Regeringen vill inte heller uttala sig i frågan.

BAIC, Kinas femte största biltillverkare, har tidigare gjort klart att det inte är intresserat av att köpa Saab-fabriken i Trollhättan.

Förra helgen kom uppgifter om att Saab styckats i flera bolag, något som Riksgälden krävt, och i höst har ett par nya bolag registrerats. Det möjliggör försäljning av varje del för sig.

Överenskommelsen kommer inom kort att offentliggöras, enligt tidningen Wall Streets Journals källa. Förhandlingar om avtalets detaljer fortsätter under söndagen mellan GM och BAIC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista