Kungälv

Kvinnoyrken uppvärderas

I Kungälvs kommun höjs nu löner för tredje och sista året enligt den arbetsvärdering som ska lyfta lönenivåerna för traditionellt kvinnliga yrkesgrupper.

Nästa år får socialsekreterare och undersköterskor ett lönetillskott på 1 500 repektive 800 kronor.

Birgitta Paulsson är förhandlingsansvarig på kommunen och en av de som ansvarat för den här satsningen.

– Det som har varit bra är just att de här mjuka värdena som handlar om yrken inom socialtjänst, äldreomsorg och funktionshinder, att det har blivit uppvärderat det här att faktiskt jobba och ta ansvar för människor, vilket tidigare varit lågt värderat. Det har varit lyckat generellt.

Olika yrken i kommunen har värderats utifrån till exempel ansvar för andra människor, utbildning och psykiska och fysiska arbetsförhållanden. Sen har man försökt jämna ut lönerna inom de grupper av yrken som bedöms som likvärdiga - men, ännu har man inte nått målet, säger Birgitta Paulsson.

Förskollärare, fritidspedagoger och socialsekreterare inom barn och familj och missbruk har fått extra tillskott på mellan 1 250 och 2 500 kronor totalt under de tre åren, och kan därmed ses som vinnare.

Men Kommunals ordförande i Kungälv, Maria Steen, är kritisk till att vissa yrken inom hennes fack inte värderats tillräckligt högt.

– Jag tror att vi trodde att det skulle bli riktigt bra, men vi kan se att det behöver förändras.

Lokalvårdarna tillhör dem som inte något år fått del av de extra lönepengarna.

Och Monica Roos som städar på en gymnasieskola tycker att hennes yrke borde värderas högre eftersom det är fysiskt tungt.

– Vi tar tavlor, vi tar tuggummi på golv, man böjer sig man sträcker sig, du torkar bänkar - det är ju hundratals bänkar man har. Och det är våra kroppar, det är våra kroppar som blir utsatta.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista