Årets Göteborgare Nigar Ibrahim.
Årets göteborgare 2009

Kämpe mot hederskultur

Årets Göteborgare 2009 är korad. Utmärkelsen går till Nigar Ibrahim, en kvinna som hjälper många göteborgare att hitta rätt i livet och som varje dag arbetar för att Göteborg ska bli en integrerad stad.

Nigar Ibrahim talar sju språk, har en doktorsexamen i juridik och har jobbat på BRIS - bara för att nämna några av de saker som engagerat henne genom åren.

Numera leder hon Sharafs hjältar och hjältinnor här i Göteborg, en del av Fryshyset som arbetar med att motverka hederskultur.

Nigar Ibrahim kommer ursprungligen från irakiska Kurdistan, och hon har mött hederskulturen både där och här i Göteborg.

– Alla andra styr deras liv och har makt över det, säger hon. De känner sig maktklösa utan en möjlighet att ändra sin livssituation. Med tiden blir deras frihet och tankar allt mer begränsade.

Vad betyder det för dig att kunna hjälpa dem?

– Det betyder jättemycket. När de säger tack för att ni finns - tack för att ni hjälper oss. Ta exempelvis den här tjejen du träffade nu innan som sade: Vad bra att ni finns, för vi behöver er.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Årets Göteborgare kommer, i sedvanlig ordning, att hyllas i Nordstan på onsdag klockan 12.10-13.00. Sveriges Radio P4 Göteborg sänder firandet och gästartist är David Urwitz med band.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista