Beijing Automotive köper rättigheter av Saab. Foto: Erik Abel/Scanpix.

Saab och BAIC i samarbete

Idag blev det offentligt att den kinesiska biltillverkaren Beijing Automotive köper rättigheter och produktionsutrustning från de gamla Saabmodellerna 9-3 och 9-5.

Hur mycket affären är värd, är inte känt men Sten M Larsson, som är vice ordförande i fackförbundet Unionen på Saab, han är nöjd.

– Det är det bästa man kan göra med verktyg och utrustning som man inte behöver längre att sälja det vidare så att man återvinner.

Hur viktigt är det här kassatillskottet, det talas inte om pengar?

– Viktigt och viktigt, det är väl alltid bra att få in pengar i kassan, säger Sten M Larsson.

Själva köpesumman på avtalet som enligt uppgifter till Ekot skrevs under i fredags, är inte offentligt, men det talas ändå om motsvarande två miljarder svenska kronor.

Det handlar alltså om produktionsutrustning som normalt ställs på lager eller rent av går till skrot som den här gången i stället säljs till Kina. BAIC kommer där att fortsätta tillverka de här bilarna, bland annat med stöd från Saab, enligt avtalet.

Saabs vd Jan-Åke Jonsson, säger i pressmeddelandet att "detta arrangemang är utmärkt för båda parter, nu och för framtiden".

Vad som däremot det inte talas om i dag är om BAIC är fortsatt intresserad av att köpa hela Saab, under den pågående försäljningsprocessen med GM som måste vara påbörjad senast årsskiftet.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista