Tre tidigare tänkta verksamheter klarar sig undan sparförslaget. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Sparförslag klart för SU

Idag kom sparförlaget som Sahlgrenska Universitetssjukhuset och fem hälso- och sjukvårdsnämnder i regionen arbetat fram.

120 av de planerade 156 nedläggningarna av verksamheter på sjukhus i Göteborg kan genomföras redan idag, 33 verksamheter ska granskas ytterligare och tre verksamheter ska få vara kvar.

– Förslaget till SU:s styrelse nu på onsdag är att cirka 120 av de 156 verksamheter som är föreslagna att läggas ner, ska vi kunna börja genomföra nu från och med årsskiftet. De återstående som det fortfarande pågår en regional beredning av, hoppas vi få ställningstagande till någon gång i mitten av januari, säger jan Eriksson, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Han säger att vissa typer av åtgärder har nämnderna med stöd av experter, bedömt vara av lägre angelägenhetsgrad än de åtgärder som de istället behöver prioritera högre.

Tre åtgärder har fått ett blankt nej - de ska vara kvar. Det handlar om operationer på människor med sjuklig övervikt, med ett BMI över 40, utredning av blåsljud på barn över ett års ålder som inte visar några sjukdomssymtom samt planerade operationer av symtomgivande gallstenssjukdom.

Förslaget om besparingar har genomgått vissa förändringar - 140 miljoner kronor skulle sparas genom neddragningarna, men om förslaget som det ser ut idag, går igenom, sparar SU 96 miljoner kronor.

Ett förslag, som varit en het potatis och som du tidigare kunnat höra om i Västekot, är att hjärt- och strokerehabiliteringen på Högsbo sjukhus försvinner. Det förslaget finns fortfarande kvar.

– Vi ska förstås fortsätta att bedriva rehabilitering efter hjärtoperationer och stroke. I båda fallen handlar det om att hitta nya sätt att bedriva verksamhet med ett annat arbetssätt, så att det också kostar mindre, säger Jan Eriksson.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista