Patienters aptit och BMI screenas

Var femte patient på svenska och andra europeiska sjukhus är undernärd. Det slog en undersökning som presenterades på läkarstämman nyligen fast.

Dietister i det europeiska sällskapet för klinisk nutrition vill att alla sjukhuspatienter ska genomgå så kallad nutritionsscreening för att tidigt upptäcka såväl underviktiga som överviktiga patienter.

Det är något man sedan i september regelmässigt gör på reumatologen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Alla patienter som skrivs in hos oss screenar vi för nutritionen (tillförsel av näring). Vi frågar efter längd, vikt och viktutveckling - om man gått ner eller upp i vikt. Vi frågar efter aptit, BMI och om de har svårt att svälja eller inte, säger dietisten Maria Franzén.

Många reumatiker har svårt att svälja bland annat beroende på att de kan vara mycket torra i munnen.

– Sedan lägger man ihop det här och om man då har en viss poäng då har man, som vi säger, en riskpatient. Då går vi vidare för att se var vi ska lägga krutet. Om vi ska ändra kost, ge näringsdrycker, rentav ha sond eller näringsdropp.

Med ett enkel frågeformulär upptäcks riskpatienter som behöver få rätt kost i tid.

Av 121 reumatiker som skrevs in under en fyra-veckorspersiod var 13 procent underviktiga. Sjukdomen i sig med värk och nedstämdhet ger minskad aptit det ger även många cellgiftsbehandlingar.

Men å andra sidan var hela 17 procent överviktiga - ofta för att behandling med inflammationshämmande kortison får många patienter att svälla upp med 5-10 kilo eller mer på bara en månad också för att de inte kan stå emot suget efter mat som kortisonet ger.

Då behövs kostråd.

– Det ligger i tiden för att det nu finns ett intresse för nutrition. Så screening är på gång på många ställen. Vi har kommit långa på väg här och det känns roligt, säger Maria Franzén.

Sverige ligger långt efter i Europa vad gäller näringsscreening säger chefsdietisten Elisabeht Rotenberg. Förutom på vissa avdelningar på Sahlgrenska görs de än så länge bara på Karolinska, i Lund och Skövde.

Det tycker Maria Franzén är synd.
– Mat är för mig medicin- absolut!

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista