Modellen kan hjälpa till att se vad som skapar mest växthusgaser. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Modell kan mäta klimatpåverkan

Västra Götalandsregionen letar nu efter ett sätt att mäta sina koldioxidutsläpp och sin klimatpåverkan. I går träffade tjänstemän från Västra Götalandsregionen forskare som tagit fram en modell för att mäta något de kallar stadens koldioxidavtryck.

– Med modellen kan man se vad energin används till och vad det är som skapar mest växthusgaser, säger Charlie Heaps, som arbetar för Stockholm Enviroment institute.

Han har tagit fram en modell för att mäta hur stor klimatpåverkan en stad, en region eller ett land har. Det går i korthet ut på att man mäter var man får energin från och var den energi spenderas någonstans. På så sätt kan med hjälp av Charlie Heaps modell se hur mycket man kan förvänta sig att olika åtgärder för miljön kan komma att kosta i förhållande till hur mycket miljönytta de gör.

Med hjälp av programmet kan man sätta upp mätbara mål och man se hur man utvecklats på miljöområdet. Enligt regionens klimatstrategi som antogs tidigare i höst så är målet att den västsvenska ekonomin år 2030 inte längre ska vara beroende av fossil energi och att medborgarna och näringslivet då ska ha en trygg och långsiktigt hållbar energiförsörjning.

Men för att lyckas med det behöver man ett instrument för att mäta sin klimatpåverkan - man måste helt enkelt få ett hum om, om vad insatser och beslut man tar får för konsekvenser för miljön - och om vi går framåt eller bakåt. Att kunna skaffa sig tydliga mål med sin klimatstrategi är vikigt säger miljönämndens ordförande i Västra Götalandsregionen Per Olov Blom (c).

– Huvudsaken är att det måste finnas tydliga, mätbara mål så att vi gör rätt saker i rätt tempo. Det börjar nämligen bli ont om tid nu, säger Per Olov Blom.

Jonas Franzén
jonas.franzén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista