Jocke ska jobba närmare invånarna som områdespolis. Foto: Skoob Salihi/SR.

Nya poliser jobbar nära samhället

Från och med idag har fem bostadsområden i Göteborg fått så kallade områdespoliser. Poliserna ska vara mer synliga för invånarna och på det sättet vinna invånarnas förtroende.

– Det ska bli intressant att få jobba så nära samhället. Jag tror på satsningen, den känns bra. Den ligger i tiden, vi behöver komma nära medborgarna igen, säger Jocke som ska jobba som områdespolis i Frölunda. Jag har tidigare jobbat i Frölunda och ser fram emot att göra en nystart av en gammal verksamhet.

Hur ska ni vinna tilliten och förtroendet från de som bor i Frölunda och kanske framför allt ungdomarna?

– Synlighet, närvarande, mycket samtal och kontaktsökande verksamhet. Vi ska försöka vara på plats och vara synliga och vi ska finnas där innan det har hänt någonting, säger Jocke. Vi ska vara en naturlig del av Frölunda.

Förutom Frölunda, så får Backa, Biskopsgården, Hjällbo och Hammarkullen och Bergsjön områdespoliser från och med idag.

30 poliser ingår i satsningen, och Jocke säger att projektet inte kommit till på grund av sommarens oroligheter i Göteborg, utan projektet har varit i planerna sen 2007.

Och reaktionerna från några Frölundabor var positiva.

– Jag tror att för tryggheten för unga och gamla så är det här jättebra. Det var ju så förr och visst var det bra när man kunde få direktkontakt med polisen, säger Ulla-Maj Sloberg.

– Saken är ju den att ofta är det så att första reaktionen när man ser polisen är att "oj nu har jag gjort något fel". Men de är ju här för oss och för att vi ska känna oss trygga, säger David. Ju oftare man träffar dem desto ärligare kontakt får man.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista