Fler söker jobb från utlandet

Arbetskraftsinvandringen i Sverige har ökat med drygt 30 procent det senaste året. Det visar en rapport från Migrationsverket, ett år efter att reglerna för arbetsinvandring förenklades.

Här i Västra Götaland har 739 arbetstillstånd beviljats det senaste året.

En som hoppas på de förenklade reglerna är Naem Chitaar som väntar på en ytterligare en kock till sin indiska restaurang i Göteborg.

– Det är svårt att hitta en indisk kock i Sverige. De kockar som finns, har redan jobb, förklarar Naem Chitaar.

Han tar emot precis före lunchrusningen på Restaurang Maharani. Lokalen blir full på bara 10-15 minuter, och han säger att han behöver en ny kock. En kock från Indien alltså, något annat funkar inte, säger Naem.

I Västra Götaland ligger just Indien ligger i topp av länderna där invandrare rekryteras direkt till ett arbete. Kina och Ukraina kommer därefter. De yrken som efterfrågas är främst dataspecialister, ingenjörer och just resturangpersonal.

I regionen har 739 arbetstillstånd beviljats det senaste året, jämfört med 14 109 i hela landet. Behovet av arbetskraft från utlandet är helt enkelt mindre i Västra Götaland, jämfört med övriga landet.

– Möjligtvis kan man fundera på om det är så att följdverkningarna av bilindustrin som gör att arbetsmarknaden är sämre i Västra Götaland, tror Christna Werner, verksamhetsområdeschef på Migrationsverket.

Tidigare reglerades alltså arbetskraftsinvandringen efter vad som var bristyrken. Sedan 15 december 2008 kan arbetsgivaren ta den som behövs och antalet arbetsmarknadsärenden har ökat med 30 procent i Sverige.

Naem Chitaar tror att de nya reglerna kan hjälpa honom, men han tycker att byråkratin med rätt papper från svenska och indiska myndigheter tar lång tid.

– Systemet har precis börjat, därför tar det kanske lite extra tid. När systemet är på plats kan det gå lite lättare, säger Naem Chitaar.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se