"Daniel" försöker hitta jobb för att slippa socialbidrag. Foto: Elsa Persson/SR.

Fler unga har socialbidrag

På ett år har antalet ungdomar i åldern 18-24 år som är beroende av socialbidrag ökat med nästan 40 % i Göteborg. Tuve-Säve och Kärra-Rödbo hör till de värst drabbade stadsdelarna, och Backa och Örgryte har under hösten haft dubbelt så många unga socialbidragstagare som året innan.

Den stora orsaken är lågkonjunkturen och arbetslösheten.

 – Man kan inte äta ute, man måste laga mat hemma. Man måste leva lite billigare, och man kan aldrig spara pengar - man är ju hela tiden på gränsen, särskilt i slutet av månaden, säger Daniel som är en av de drabbade.

Daniel tjänar cirka 3000 kronor i månaden efter skatt på extraknäck som personlig assistent och frilansfotograf. Lika mycket får han i socialbidrag, så det blir 6000-7000 kronor i månaden att leva på.

Daniel bor med sin bror i Högsbo. Han slutade plugga i våras och har bara en uppsats kvar för att ta en examen i offentlig förvaltning. Men han tror inte att det är den ofärdiga uppsatsen som gör att han inte får jobb utan de dåliga tiderna. I september sökte han socialbidrag för första gången.

– Första perioden som jag blev arbetslös så gick jag inte till socialen. Jag levde själv på egna medel jag hade, eller jag lånade, för att det kändes inte som en utväg att gå dit. Det var mer en skamgrej faktiskt.

För att få socialbidrag ska Daniel vara fyra timmar i veckan på Västholmen, som är en verksamhet för arbetssökande i väster. Han har också två jobbcoacher som han tycker har varit bra och peppande. Men ibland tycker han att det är för mycket fokus på att lära sig söka jobb - något han tycker att han redan kan.

– Jag tror att jag kommer ha en bra framtid när det gäller jobb, men jag tror inte att det kommer vara lätt närmsta året eller så.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista