Arbetsplatsolycka polisanmäld

Händelsen där en 20-årig man fick armen avsliten i sitt arbete på ett bygge i Mölnlycke igår har polisanmälts. Kirurger har opererat mannen så att armen kan räddas.

Miljöbrottsenheten på Länskriminalpolisen ska utreda om det förekommit arbetsmiljöbrott som lett till olyckan.

Arbetsmiljöverket har vid besök på olycksplatsen konstaterat att det fanns brister i hur den stenkross som mannen fastnade i var uppställd. Enligt inspektör Magnus Larsson saknade maskinen en nödstopp och även en skyddande plåt, som kunde hindrat mannens arm från att komma in i valsen.

Han säger att mannen jobbade med underhåll av maskinen medan den var igång, något han menar är olämpligt.

Mannen vårdas på sjukhus och igår sydde kirurger fast mannens arm.

– Patienten opererades och allt har gått bra hittills. Sedan är ju en skada av den här arten sådan att det är svårt att bedöma chanserna för att det ska lyckas innan det gått en viss tid. Den stora frågan är hur det går med utväxt av nerver och muskler så att arm och hand ska kunna fungera. Det vet vi förstås väldigt lite om i dagsläget, säger Christer Sollerman, professor på handkirurgiska kliniken på Sahlgrenska sjukhuset.

Hur är oddsen för att patienten ska få tillbaka funktionen i armen och handen?

– Den kritiska delen när det gäller att få en bra funktion gäller hur pass skadade nerverna är och vilken möjlighet nerverna har att växa ut.

Nina Sjöman
nina.sjoman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista