alingsås

Äntligen sanering av giftig mark

Idag börjar tekniska kontoret i Alingsås gräva på den gamla gasverkstomten för att utröna hur mycket föroreningar som finns där. Gasverket lades ner redan 1956 men först nu har Alingsås möjlighet att sanera och bygga ungefär 50 nya bostäder på tomten.

Naturvårdsverket kommer stå för över 80 procent av kostnaden.

– Det känns ju extra angeläget att få bort de här föroreningarna ur marken då det ligger centralt beläget i Alingsås stad, säger Anna Hansson, projektledare och miljöutredare på tekniska kontoret i Alingsås.

På tomten som nu är Södra Strömgatan 6, i väster, där Säveån och Lillån möts - där låg gasverket. Under 90 år gjordes metan och etangas genom att destillera stenkol. Av det blev det stora mängder föroreningar kvar i marken som flytande tjära, bly och cyanid. Även om lite läckt ut ska det nu bort.

– Bitivis är det mycket förorenad mark. På den tiden visste man ju tyvärr inte bättre än så. Det är först nu med statligt finansierade bidrag som vi har möjlighet att städa upp efter den verksamheten. Nu gör vi provgropar för att få en känsla för hur marken ser ut. Vi tar också prover. För att kunna bygga bostäder måste marken saneras, säger Anna Hansson.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista