Satsning på unga med psykisk ohälsa

Som Västekot berättat har antalet unga med socialbidrag ökat drastiskt, och många av de är arbetslösa. Men i Lundby är en majoritet av de socialbidragsberoende unga inte redo att ta ett jobb, till exempel på grund av psykisk ohälsa.

Nu satsar man 2 1/2 miljoner kronor extra på den här gruppen, vilket bland annat kommer användas till fyra nya socialsekreterare och större möjlighet till arbetsträning:

– Vi ser att det finns ungdomar idag som inte så lätt kommer in i Arbetsförmedlingen främst, som har huvudansvar för ungdomarna, och där vi har märkt att det behövs med kompletterande åtgärder.

Den nya satsningen ska komplettera de åtgärder för ungdomar som redan finns, men nu ska insatserna mer följa vad enhetschefen för stöd- och försörjningsenheten, Christina Alvelin kallar en röd tråd. Informationen om vilka rättigheter och skyldigheter man har när man söker socialbidrag ska bli tydligare. Arbetsträning kommer att erbjudas i syateljé eller snickeri, eller på vanliga arbetsplatser.

Kerstin Sundqvist är förste socialsekreterare och jobbar nära en grupp på cirka 130 ungdomar i Lundby som inte är redo för arbetsmarknaden:

– Då kan det handla om ungdomar som har olika psykiska problem eller missbruksproblem. Det kan vara boendeproblematik. Men för många av de här ungdomarna har en dålig skolbakgrund, och har hoppat av gymnasium och så.

Lundby är inte den enda stadsdel där många ungdomar med försörjningsstöd inte är redo att ta ett jobb. I Backa har den här gruppen ökat, och i Kortedala finns ett hundratal.

Christina Alvelin och Kerstin Sundqvist tycker att det är på tiden att det satsas ordentligt på den här gruppen unga

– Det är lätt att de som står lite längre ifrån arbetsmarknaden halkar mer efter, och det är viktigt att inte glömma bort den här gruppen.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista