Nytt hopp om tågstopp i Åsa

Nu väcks åter hoppet om att Åsa och även Väröbacka ska få tågtrafik inom några år - detta sedan Hallandstrafiken och Kungsbacka kommun träffat Banverket häromdan. Kanske blir det lokala pendeltåg mellan Kungsbacka och Varberg.

Frågan är inte längre om det ska bli en station i Åsa - utan när. Det menar Bengt Rydhed på Banverket som tror att ett stopp i Åsa kan vara aktuellt tidigast 2012:

– Då får man vara väldigt glad, säger han.

Den framtida tågtrafiken skulle kunna innebära lokala pendeltåg som bara kör mellan Varberg och Kungsbacka. Just där är det nämligen inte så trångt på spåren - problemen finns främst i Varberg och norr om Kungsbacka.

En annan möjlighet är att förlänga Kungsbackapendeln så att den går ner till Åsa.

Ett tredje alternativ är att de Öresundståg som vänder i Halmstad får ett nytt stopp i Åsa. Något som Banverket sagt nej till alldeles nyligen. Rent praktiskt är läget oförändrat, men ändå menar Banverket att ett nej inte behöver vara för evigt, och att låsningar mellan parterna har luckrats upp.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista