Socialminister Göran Hägglund.
Västra götalandsregionen

Patienter får vård i tid

Västra Götalandsregionen kommer att få ta del av statens så kallade kömiljard. Regionen uppfyller kraven att ge 90 procent av patienterna vård inom vårdgarantins tidsgränser på tre månader, för såväl besök, behandling och operation.

Regionen får därmed vara med och ta del av 900 miljoner kronor. De landsting som även klarar 90 procentsgränsen, vilket ju Västra Götalandsregionen uppfyller, är även med och delar på ytterligare 100 miljoner kronor.

Pengarna kommer att fördelas per landsting efter hur många patienter som väntade i vårdkö den 30 november.

– Långsiktigt spelar det här en väldigt stor roll för förtroendet för svensk hälso- och sjukvård överhuvudtaget om man måste vänta länge eller om man upplever att man snabbt får vård, säger socialminister Göran Hägglund.

Vårdgarantin är en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting och blir lag från halvårsskiftet nästa år. Då skärps också kraven genom att även de frivilligt väntande patienterna räknas in i köstatistiken.

Sedan kömiljarden lanserades i september har de som väntat för länge på vård blivit 100 000 färre, skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande.

– Här har det skett fantastiska förbättringar och här ligger tiotusentals personliga ansträngningar som har lett till det här resultatet, säger socialminister Göran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista